GK Questions And Answers: Andaman and Nicobar Islands

Andaman and Nicobar Islands GK Questions
Andaman and Nicobar Islands GK Questions For SSC, UPSC, and Other Government Exams
Andaman and Nicobar Islands is one of the seven union territories of India. It is known for its natural beauty and colonial past. This island group has a strategical importance for India and they help India to overseer Bay of Bengal and the Indian Ocean.

Here, we have designed few general knowledge question related to history, geography, and current political situation of Andaman and Nicobar Islands in order to help you crack national and state level competitive exams.

1. Total number of Districts in Andaman and Nicobar Islands
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 6


2. Total number of National Parks in Andaman and Nicobar Islands is
(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 11

3. Which island contains the only active volcano in India
(a) Barren Island
(b) Smith Island
(c) Neil Island
(d) Narcondam Island

4. The height of Saddle Peak is
(a) 602 meter
(b) 648 meter
(c) 709 meter
(d) 732 meter

5. Which country established first European colony in Andaman and Nicobar Islands
(a) England
(b) Denmark
(c) France
(d) Spain

6. The number of districts in Andaman and Nicobar Islands
(a) 8
(b) 11
(c) 1
(d) 3

7. The headquarters of South Andaman
(a) Port Blair
(b) Kiribati
(c) Car Island
(d) Barren Island

8. Which one is the State bird of Andaman and Nicobar Islands
(a) Woodpecker
(b) Common blackbird
(c) Stock dove
(d) Wood Pigeon

9. Which one is the State animal of Andaman and Nicobar Islands
(a) Platypus
(b) Tapir
(c) Dugong
(d) Manatee

10. Which latitude separated the Andaman Islands from the Nicobar Islands
(a) 5° N parallel
(b) 10° N parallel
(c) 12° N parallel
(d) 14° S parallel

11. Which one is most widely spoken language in Andaman and Nicobar Islands
(a) Bengali
(b) Tamil
(c) Hindi
(d) English

12. In which year Andaman and Nicobar Islands is declared as a Union Territory of India
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1953
(d) 1956

13. Which is the largest city of Andaman and Nicobar Islands?
(a) Port Blair
(b) Garachama
(c) Kakana (Car Island)
(d) Diglipur

14. Total number of islands in Andaman and Nicobar Islands is
(a) 402
(b) 452
(c) 498
(d) 572

15. The construction of Cellular Jail started in
(a) 1896
(b) 1898
(c) 1902
(d) 1905

16. For how many years Japanese did occupy Andaman and Nicobar Islands during World War II
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

17. The total length of Nicobar Islands?
(a) 259 Km
(b) 236 Km
(c) 310 Km
(d) 298 Km

18. European reached the Andaman and Nicobar Islands in the year
(a) 1712
(b) 1739
(c) 1755
(d) 1768

19. What is the sex ratio of Andaman and Nicobar islands?
(a) 936
(b) 836
(c) 946
(d) 846

20. How many Loksabha seats are in Andaman and Nicobar Islands?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

21. Which one of these is the headquarter of North and Middle Andaman?
(a) Kakana
(b) Garachama
(c) Port Blair
(d) Mayabunder

22. The total number of inhabited villages in Andaman and Nicobar Island group?
(a) 410
(b) 501
(c) 510
(d) 401

23. Which one of these is the headquarters of Nicobar island group?
(a) South Andaman
(b) Car Island
(c) Port Blair
(d) Mayabunder

24. Which one of these is the famous tribe of Andaman and Nicobar island group?
(a) Bhil
(b) Goro
(c) Khasi
(d) Jarwa

25. Which one of these Chola kings captured Nicobar island and used it as his naval base?
(a) Raja Raj Chola
(b) Rajendra Chola I
(c) Koluttunga I
(d) Karikala

Answers
 1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (b)
11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (d) 15. (a) 16. (c) 17. (a) 18. (c) 19. (d) 20. (a)
21. (d) 22. (b) 23. (b) 24. (d) 25. (b)